Croatian Czech English French German Italian Polish Serbian Slovenian

Povljana je smještena na jugu otoka Paga, u prekrasnoj prirodnoj uvali. Okrenuta zapadu zaštitila se od jakih vjetrova bure i juga. Zaštitu i utočište pruža i putniku s mora i onom na kopnu, zaljubljeniku u otočki krš i bilje okupano suncem i začinjeno solju.
Tradicionalno, Povljana je bila poljoprivredno područje koje je stoljećima prehranjivalo veći dio otoka. Uz poljoprivredu, stanovništvo Povljane bavi se ribarstvom i stočarstvom.

Do velikih promjena dolazi sredinom 20-og st. kada se u Povljani počinje razvijati turizam. Prvi zapis o dolasku većeg broja turista datira iz 1954 god. U Povljani se kao u prvom mjestu na otoku razvio lovački turizam. Danas tome svjedoče ostaci kuće na području Velikog blata koja je pripadala obitelji Košćina, a u koju su na poziv paških plemića dolazili lovci iz cijele Europe.
Od nekadašnjeg ruralnog područja Povljana je postala razvijeni općinski centar čiji današnji izgled svjedoči svekolikom ulaganju i brizi stanovništva u daljnjoj afirmaciji Povljane kao prepoznatljivog turističkog odredišta.
Povljana ima mnoge pješčane i šljunčane plaže s postpenim pristupom moru. Lokacija je vrlo pogodna za malu djecu i neplivače. Izrazito čisto more obiluj mnogim ribljim i drugim morskim vrstama, pa se u obližnjim uvalama mogu naći dagnje, posebno u Starom zaljevu.
Povljana ima vrlo razvedenu obalu sa brojnim valama i plažama, kao što su:
  • u centru mjesta plaže su šljunčane i kamenite
  • pješčana plaža Perilo na putu sv. Nikole sa tuševima i kafićom
  • plaža mali Dubrovnik i Dubrovnik - uvala sa šljunčanom plažom na kojojsu dva kafića, klupe i tuševi, igralište za odbojku na pijesku, a na oko 350 m od plaž nalazi se i područje s ljekovitim blatom
  • plaže Livade i Obatnice - nalaz se iza plaže Perilo, u pješčanoj uvali i što je najvažnije manje su posjćene od ljudi
  • plaža Stara Povljana - do uvale se dolazi asvaltiranom cestom kroz mijesno polje, s južne strane su stijne, a na sjevernoj strani su mnoge skrivene manje pješčane uvalice.
U mjestu Pag udaljenom oko 10 km nalazi se pješčana plaža s toboganom.
U centru mjesta nalaze se teniski tereni a osim njih tu je i trampolin za djecu i multifunkcionalno igralište, gdje možete igrati sve igre s loptom. Plaža Dubrovnik je dostupna za odbojku na pijesku, a tu isto možete iznajmiti pedaline, čamace, kanu ili skutere, a popularni sportovi uključuju i jedrenje na dasci. Uz more se proteže tek napravljena osvijetljena šetnica, gdje se mogu voziti i role, skate ili voziti bicikl. Povljana je okružena ravnicama i pruža dodatne biciklističke staze po prirodnom kamenjaru, ali možete isto tako cestom doći do garad Paga koji je udaljen oko 10 km. Kroz otok Pag je tako na raspolaganju više od 100 kilometra biciklističkih staza. Jedan od biciklističkh izleta, koje preporučamo je posjet ornitološkim rezervatu Velo Blato. Jedan od omiljenih izleta u gradu Pagu je jahanje na konjima.